Τι είναι το Wi-Fi 7; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Friday, 21 June 2024

INTERNET

Τι είναι το Wi-Fi 7; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ενώ πολλοί άνθρωποι αναβάθμισαν πρόσφατα σε Wi-Fi 6 και μερικοί μπορεί να σκέφτονται να μεταβούν στο Wi-Fi 6E, ο διάδοχός τους είναι ήδη στα σκαριά. Το Wi-Fi 7 είναι η επόμενη σημαντική πρόοδος στον ορίζοντα και, όπως και οι προκάτοχοί του, το νέο πρότυπο υπόσχεται πιο γρήγορες συνδέσεις και τη δυνατότητα να διαχειρίζεστε με χάρη περισσότερες συνδέσεις από ποτέ.

Αν θέλετε να βελτιώσετε το Wi-Fi σας σήμερα, το Wi-Fi 7 δεν είναι η απάντηση, γιατί είναι ακόμα περισσότερο από ένα χρόνο μακριά (και, ρεαλιστικά, θα χρειαστεί πολύς καιρός περισσότερο από αυτό πριν οι περισσότεροι από εμάς να το σκεφτούμε ). Εάν χρειάζεται να αναβαθμίσετε το pronto, σκεφτείτε πρώτα πώς να αγοράσετε έναν δρομολογητή προτού ελέγξετε τις επιλογές μας για τους καλύτερους δρομολογητές Wi-Fi και τα καλύτερα συστήματα Wi-Fi mesh.

Τι είναι το Wi-Fi 7;

Η 7η γενιά Wi-Fi υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα Wi-Fi 6 και 6E και θα μπορούσε να προσφέρει ταχύτητες έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερες. Περιλαμβάνει επίσης έξυπνες εξελίξεις για τη μείωση της καθυστέρησης, την αύξηση της χωρητικότητας και την ενίσχυση της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας.

Το Wi-Fi 7 είναι το IEEE 802.11be στην παλιά σύμβαση ονομασίας, όπου το Wi-Fi 6 ήταν IEEE 802.11ax και το Wi-Fi 5 ήταν IEEE 802.11ac. Όπως τα προηγούμενα πρότυπα, το Wi-Fi 7 θα είναι συμβατό προς τα πίσω. Για να επωφεληθείτε όμως από τις νέες δυνατότητες και τη βελτιωμένη απόδοση που υπόσχεται, θα χρειαστεί να αναβαθμίσετε τις συσκευές σας. Αυτό σημαίνει αγορά νέων δρομολογητών και σημείων πρόσβασης, για να μην αναφέρουμε νέα smartphone, φορητούς υπολογιστές, τηλεοράσεις και ούτω καθεξής.

Ποια οφέλη θα φέρει;

Το Wi-Fi 7 θα είναι πιο γρήγορο, θα υποστηρίζει περισσότερες συνδέσεις και θα είναι πιο προσαρμοστικό για να διατηρεί αξιόπιστη απόδοση χαμηλής καθυστέρησης.

Αυτά τα πλεονεκτήματα θα βοηθήσουν στην παροχή βίντεο υψηλής ποιότητας και καλύτερου παιχνιδιού cloud και θα εξυπηρετούν εφαρμογές AR και VR που απαιτούν υψηλή απόδοση και χαμηλό λανθάνοντα χρόνο. Το Wi-Fi 7 αντιμετωπίζει επίσης τη συμφόρηση και τις παρεμβολές, φέρνοντας απτά οφέλη σε περιοχές με πυκνά γεμάτες συσκευές ή γειτονικά δίκτυα που αλληλοεπικαλύπτονται. Το τελευταίο είναι πιο σημαντικό για την επιχείρηση και τους μεγαλύτερους χώρους.

Wi-Fi 7

Πώς συγκρίνεται το Wi-Fi 7 με το Wi-Fi 6E;

Μπορεί, εύλογα, να αναρωτιέστε τι διακρίνει το Wi-Fi 7 από το Wi-Fi 6E, το οποίο υπόσχεται σε γενικές γραμμές τα ίδια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα προηγούμενα πρότυπα ανοίγοντας τη ζώνη των 6 GHz. Ειδικά επειδή θα χρησιμοποιεί τις ίδιες τρεις ζώνες 2,4 GHz, 5 -GHz και 6 GHz. Εδώ είναι μερικές αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις.

Ανώτερο QAM

Η διαμόρφωση τετραγώνου πλάτους (QAM) είναι μια μέθοδος μετάδοσης και λήψης δεδομένων σε κύματα ραδιοσυχνοτήτων. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συσκευάσετε. Το Wi-Fi 7 υποστηρίζει 4K-QAM, το Wi-Fi 6 υποστηρίζεται 1024-QAM και το Wi-Fi 5 περιορίστηκε σε 256-QAM.

Τα πιθανά οφέλη περιπλέκονται από την ισχύ του σήματος, τον θόρυβο του περιβάλλοντος και τις παρεμβολές. Κατά συνέπεια, καθώς το QAM ανεβαίνει, το εύρος πέφτει και χρειάζεστε ισχυρότερο σήμα. Έτσι, το άλμα στο 1024-QAM στο Wi-Fi 6 πρόσφερε περίπου 25 τοις εκατό αύξηση του ρυθμού δεδομένων σε σχέση με το Wi-Fi 5. Το άλμα στο 4K-QAM στο Wi-Fi 7 μεταφράζεται σε 20 τοις εκατό αύξηση στην κορυφαία απόδοση.

Λειτουργία πολλαπλών συνδέσμων

Ίσως η πιο συναρπαστική πρόοδος στο Wi-Fi 7 είναι η Λειτουργία Multi-Link (MLO). Κάθε προηγούμενο πρότυπο Wi-Fi δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ δύο συσκευών σε μία μόνο ζώνη. Ακόμη και ένας δρομολογητής Wi-Fi 6E τριών ζωνών συνδέει δύο συσκευές σε μία μόνο ζώνη σε ένα σταθερό κανάλι (ο δρομολογητής αποφασίζει εάν θα συνδεθεί στη ζώνη 2,4 GHz, 5 GHz ή 6 GHz).

Πότε θα είναι διαθέσιμο;

Πιθανότατα θα περάσει περισσότερο από ένας χρόνος μέχρι να δούμε τις πρώτες συσκευές και δρομολογητές Wi-Fi 7 να κυκλοφορούν, αλλά το νέο πρότυπο αρχίζει να διαμορφώνεται.

Η Qualcomm αποκάλυψε το chipset Wi-Fi 7 και την πλατφόρμα Networking Pro Series, η οποία μπορεί να προσφέρει έως και 33 Gbps συνδεσιμότητας quad-band σε 16 ροές. Οι συνεργάτες εργάζονται ήδη για την ενσωμάτωση των τεχνολογιών της σε συσκευές. Η Broadcom και η MediaTek ανακοίνωσαν επίσης τεχνολογίες Wi-Fi 7. Περισσότεροι πωλητές αναμφίβολα θα ανακοινώσουν τα σχέδιά τους τους επόμενους μήνες, καθώς το νέο πρότυπο έχει σταθεροποιηθεί και οριστεί επίσημα από την Wi-Fi Alliance.

Ακόμη και όταν φτάσει το Wi-Fi 7, δεν πρόκειται να σαρώσει το Wi-Fi 6. Οι δύο πιθανώς θα συνυπάρχουν ως συμπληρωματικές τεχνολογίες για πολλά χρόνια στο μέλλον.

facebook                   twiter                 instagram

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Newsletter

Subscribe to our newsletter. Don’t miss any news or stories.

We do not spam!