Ζούμε στην εποχή της τεχνολογικής και ψηφιακής επανάστασης. Τα πάντα γύρω μας αυτοματοποιούνται ενώ η ψηφιακή τεχνολογία έχει κυριεύσει την καθημερινότητά μας, τις περισσότερες φορές προς το καλύτερο.
Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών, αλλάζουν ταχύτατα τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Η χρήση αυτών των τεχνολογιών έχει συμβάλει στο γενικό καλό, αλλά πόσο έχει βοηθήσει στην βελτιστοποίηση της καθημερινότητάς μας; Πώς θα μπορούσε, άραγε, η αυτοματοποίηση, να βοηθήσει στην βελτίωση της ζωής μας και ταυτόχρονα να έχει και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον;
Οι ταχύτατες αυτές εξελίξεις απαιτούν και σύγχρονες μεθόδους λύσεις
Κι όμως, υπάρχουν Δήμοι, Περιφέρειες και επιχειρήσεις, που χάρη στις τεχνολογίες Internet of Things αλλά και τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα εκμεταλλεύονται τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους πολίτες, κάνουν καλύτερη χρήση των πόρων τους και διευρύνουν τον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Το ξέρατε πως υπάρχουν πόλεις που αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες αυτές προκλήσεις που δημιουργούνται, υιοθετώντας «έξυπνες» λύσεις; Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Το Όσλο στην μάχη κατά των εκπομπών άνθρακα
Στο Όσλο της Νορβηγίας για να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% ως το 2020, επανασχεδίασαν το σύνολο του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, ενσωματώνοντας ένα καινοτόμο σύστημα ΙοΤ αυτοματισμών που φροντίζει ώστε τα μέσα να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με κεντρικά σημεία διαχείρισης. Το νέο σύστημα το οποίο στηρίζεται στη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά δεδομένων μέσω σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καλύπτει κάθε ανάγκη μετακίνησης. Παράλληλα, η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων εντός της πόλης σταδιακά θα απαγορευθεί με μοναδική εξαίρεση εκείνα που είναι προηγμένης περιβαλλοντικής τεχνολογίας κι εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους!
Η πιο λειτουργική πόλη κατασκευάζεται στην Φινλανδία
Ο τίτλος της πιο λειτουργικής πόλης πηγαίνει σε μια άγνωστη, πολύ μικρότερη πόλη, την Καλασατάμα, που βρίσκεται υπό κατασκευή σήμερα στην Φινλανδία. Σε αυτό το νέο προάστιο του Ελσίνκι υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν κατά μέσο όρο μια επιπλέον ωφέλιμη ώρα κάθε μέρα. Και αυτό θα γίνεται χάρη στη σωστή πολεοδόμησή της, η οποία εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία, καθώς και τεχνολογικές καινοτομίες. Για παράδειγμα, δημιουργείται ένα νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων, στο οποίο οι πολίτες ρίχνουν τα σκουπίδια τους σε μια ειδική θύρα που τα απορροφά και τα μεταφέρει σε ένα υπόγειο σύστημα διαλογής. Έτσι, κανένας κάτοικος της Καλασατάμα δεν θα χάσει χρόνο κολλημένος πίσω από κάποιο απορριμματοφόρο! Η Καλασατάμα στηρίζει την ανάπτυξή της στο Internet of Things, ένα δίκτυο έξυπνα συνδεμένων συσκευών και μηχανημάτων.
Η αρχαία Ματέρα μεταβαίνει σε ταχύτητες 5G
Υπολογίζεται ότι ως το 2020, 50 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα «μιλούν» μεταξύ τους, ενώ με τη μετάβαση στα δίκτυα 5G, που θα φέρουν υπερυψηλές ταχύτητες, το IoT θα δώσει τη δυνατότητα στις πόλεις να γίνουν ακόμη πιο βιώσιμες και λειτουργικές. Για παράδειγμα η Ματέρα στη νότια Ιταλία, δεν χρειάζεται να ξαναγίνει από την αρχή για να το πετύχει αυτό. Αυτή η αρχαία πόλη, που είναι χτισμένη στην άκρη ενός γκρεμού, θα είναι μια από τις πρώτες πόλεις με 5G στην Ευρώπη. Η τοπική κυβέρνηση στηρίζεται σε αυτήν την τεχνολογία για να προβάλλει την πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά της πόλης που ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019.
Τι συμβαίνει όμως με την Ελλάδα;
Η Ελλάδα ήδη από το 2004 κάνει τα πρώτα της βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό εστιάζοντας σε τεχνολογίες κι εφαρμογές που σχετίζονται τόσο με την αγροτική παραγωγή όσο και με τον αστικό ιστό, σημειώνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα που συχνά «βάζουν τα γυαλιά» σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και ο Guardian σε ρεπορτάζ του εκθείασε τα Tρίκαλα «τον πιο high tech δήμο της Ελλάδας» παρουσιάζοντας τις καινοτόμες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί, όπως τo λεωφορείο χωρίς οδηγό. Τα «ψηφιακά» βήματα των Τρικάλων ακολουθούν κι άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις όπως τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Βέροια, το Ηράκλειο αξιοποιώντας τεχνολογίες IoT ενώ και η Αθήνα ήδη έχει θέσει σε λειτουργία σύστημα έξυπνης αποκομιδής απορριμμάτων στο εμπορικό κέντρο και σύντομα θα διαθέτει έξυπνο οδοφωτισμό, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους, μειώνοντας τις εκπομπές CΟ2 και τη φωτορύπανση, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων.
Σχετικά άρθρα